به گزارش یزدفردا: بعد از سقوط بشار اسد، نفتکش ایرانی از مسیر سوریه برگشت. روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز نوشت پالایشگاه نفت بانیاس سوریه بعد از توقف ارسال نفت ایران، متوقف شده است. پالایشگاه بانیاس، بزرگترین پالایشگاه سوریه بود.
این روزنامه نوشت بخش اعظم واردات نفت سوریه از ایران بود.
دو هفته قبل، با حملات مخالفان مسلح، حکومت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه سرنگون شد. حکومت بشار اسد با دولت ایران رابطه نزدیکی داشت.
پالایشگاه بانیاس در نزدیکی بندر بانیاس سوریه قرار دارد. بانیاس یکی از سه بندر سوریه در ساحل دریای مدیترانه است. این پالایشگاه ظرفیت تولید روزانه ۱۳۰ هزار بشکه مشتقات نفتی و سوخت را دارد.
عکس هوایی از پالایشگاه بانیاس سوریه
قبل از این اعلام شده بود بعد از سقوط حکومت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه، یک نفتکش ایرانی به مقصد سوریه، در میانه راه، مسیر خود را تغییر داد و برگشت.
شرکت تحلیل گزارشهای دریایی «کبلر» گفته بود نفتکش «لوتس» قبل از ورود به کانال سوئز در روز ۸ دسامبر، مسیر خودش را به سمت جنوب دریای سرخ تغییر داد. این نفتکش یک میلیون بشکه نفت ایران را دارد.
احتمالا با سقوط حکومت بشار اسد، ایران، صادرات نفت خام خود به سوریه را متوقف کرده است.
به گفته شرکت کبلر، این نفتکش با پرچم ایران، نفت ایران را از جزیره خارک در خلیج فارس دریافت کرده بود. این کشتی هم اکنون به سمت جنوب دریای سرخ در حرکت است بدون اینکه مقصد آن مشخص باشد.
سوریه در واردات نفت به میزان زیادی به نفت ایران وابسته است. ۲ پالایشگاه نفت سوریه با نفت وارداتی از ایران فعالیت میکنند. سوریه تحت تحریمهای شدیدی است. چون ایران هم تحت تحریم است میتواند پالایشگاههای سوریه را تامین کند.
ایران و دولت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه روابط بسیار نزدیکی داشتند.
سوریه خود نیز به میزان کمی تولید نفت دارد اما با آغاز جنگ داخلی در این کشور، همه میدانهای نفتی در کنترل گروههای مخالف دولت بشار اسد بودند یا تولید نفت در آنها متوقف شده بود.
گزارشهای کبلر میگوید ایران از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون در ۱۱ ماه گذشته نزدیک به ۱۹ میلیون بشکه نفت خام به سوریه صادر کرده است.
مدیر پالایشگاه بانیاس (ابراهیم مسلم) به روزنامه فایننشال تایمز گفت: «قبل از سقوط بشار اسد، ۹۰ درصد نفت وارداتی به سوریه از ایران بود. ورود نفت ایران به پالایشگاه بانیاس متوقف شد».
وی افزود این پالایشگاه ۹۰ تا ۱۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز پالایش میکند. برای آخرین بار روز جمعه هفته گذشته، آخرین محموله بنزین را تولید کرد. ما هم اکنون در مرحله تعمیر و نگهداری هستیم که دوره کوتاهی را شامل میشود و آماده میشویم تا نفت خام جدیدی دریافت شود.
او ادامه داد اعضای حکومت جدید سوریه به او اطلاع دادند که پیش بینی میکنند تحریمها از سوریه برداشته شود تا این کشور بتواند از کشورهای دیگر غیر از ایران نفت وارد کند. همچنین پالایشگاه بتواند قطعات برای تعمیرات خود تهیه کند.
مدیر پالایشگاه ادامه داد: حجم مناسبی از سوخت در انبارها وجود دارد و وضعیت باثبات است. پالایشگاه از سال ۲۰۲۰ به ذخایر خود اضافه میکرد تا بتواند برای دوره تعمیر و نگهداری ۲ ماهه، خود را آماده کند. او با این حال هشدار داد که پالایشگاه نمیتواند برای مدت زمان طولانی متوقف بماند.
حکومت بشار اسد دو هفته قبل در حملات گروه تحریرالشام سرنگون شد و او به روسیه فرار کرد.
دولت سوریه تحت شدیدترین تحریمهای خارجی قرار دارد. با سقوط دولت بشار اسد، دولت انتقالی جدید تحت رهبری گروه تحریر الشام شکل گرفت.
گروه تحریر الشام از سوی امریکا و اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد به عنوان سازمان تروریستی شناخته میشود. با وجود این توصیف اما دولتهای غربی ارتباط با تحریر الشام را شروع کرده اند.
کمبود نفت و سوخت به چالش بزرگی در برابر دولت موقت سوریه است که تلاش میکند سطح خدمات اساسی به مردم را بهبود ببخشد و اقتصاد نابود شده سوریه را احیا کند.
سوریه از زمان حکومت بشار اسد با کمبود شدید سوخت از جمله بنزین و گازوئیل روبه رو است.
سوریه از قبل با کمبود سوخت و برق روبه رو بود. تنها استثنا استان ادلب سوریه بود که انرژی را از ترکیه وارد میکرد. استان ادلب تحت اداره گروه تحریر الشام بود.
سایت خبری آر تی روسیه نوشت به گزارش رسانههای ایران، این کشور حدود ۶۰ هزار بشکه نفت در روز به قیمت بشکهای ۵۰ دلار در سال به سوریه صادر میکرد که معادل یک میلیارد دلار در سال بود. این مقدار از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۴ معادل ۱۴ میلیارد دلار است.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 23,دسامبر,2024